Wie is online

We hebben 238 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

De Meikever

De meikever of gewone meikever (Melolontha melolontha) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).
De meikever is met een lengte tot 3 centimeter een middelgrote soort, de kleur van de dekschilden en de poten is kastanjebruin. Het gehele lichaam is voorzien van een fijne, witte beharing en het zwarte achterlijf heeft aan weerszijden driehoekige witte vlekjes. De antennes hebben een oranje kleur, het uiteinde bestaat uit een verdikking die echter uit meerdere leden bestaat en als een waaier kan worden uitgeklapt.

Meikever

Klik hier voor een foto presentatie.

 

De meikever staat bekend als een belangrijk plaaginsect omdat de larven grote schade kunnen toebrengen aan gewassen. De larven eten wortels van planten en kunnen een verwoestende uitwerking hebben op moestuinen en gazons. De volwassen kevers eten bladeren en kunnen als ze in grote hoeveelheden voorkomen een boom volledig kaalvreten. De volwassen meikever heeft een voorkeur voor de eik maar leeft ook wel van andere soorten bomen.

 

Meikever


De kever komt voor in grote delen van Europa, en is vooral te vinden op open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing. In Nederland en België is de soort niet meer zo algemeen als vroeger. De meikever is een van de bekendere Europese kevers en speelt een bescheiden rol in de cultuur.

De meikever dankt zijn Nederlandse naam aan het voorkomen van mei tot juni. Ook andere kevers die behoren tot de bladsprietkevers zijn vernoemd naar de maand waarin ze veel voorkomen, zoals de junikever (Amphimallon solstitiale) en de julikever (Polyphylla fullo). De junikever is te zien van van juni tot juli, de julikever verschijnt iets later en vliegt van juli tot augustus.
In de Nederlandse taal heeft de meikever veel andere namen, die afhankelijk zijn van de streek. De bekendste namen zijn mulder of molenaar, wat slaat op de fijne lichte haartjes over het gehele lichaam die de kever -net als een molenaar- een bepoederd uiterlijk geven. De voorkeur voor de eik komt vaak terug in streeknamen, zoals in de Twentse varianten ekkelfrans, ekkeltinus, ekkelworm, ekkelteve, ekkeltieuwe en ekkelbrommer. In Drente en omstreken worden de namen eekmulder en ekkelbieter gebruikt. Brabantse en Limburgse namen tenslotte zijn hegmulder en meuleneer.
Omdat de kever een bekende Europese soort is worden er ook in andere talen verschillende namen gebruikt voor de soort. In de Engelse taal wordt de kever cockchafer genoemd, dit is waarschijnlijk een verbastering van 'clock-chafer', dat 'klok-kever' betekent. De naam 'cock' (Engels voor mannelijk) zou ook kunnen slaan op de grootte van de kever in vergelijking met andere soorten. Alternatieve Engelse namen zijn billy witch en spang beetle, deze eerste naam verwijst naar de legende dat als de kever in het hoofdhaar terecht komt, alleen te verwijderen is door het haar af te knippen. Spang beetle betekent vrij vertaald 'glimmende kever'.

 

Bron tekst Wikipedia