Wie is online

We hebben 390 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Asferische lenstechnologie

 

Asferische lenzen zijn lenzen waarvan het oppervlak een complexe bolling heeft, waarbij de straal van de bolling verandert op basis van de afstand tot de as van de lichtstraal.
Sferische lenzen zijn onderhevig aan aberraties en kunnen daarom niet al het licht in één punt convergeren. Asferische lenzen bieden daarentegen uitstekende correctie voor aberratie waardoor de resolutie zeer goed is, zelfs bij compacte lenzen, bestaande uit een klein aantal elementen.
Gezien de jarenlange ervaring van Nikon op het gebied van de productie van asferische lenzen, bieden wij optimale oplossingen voor de behoeften van verschillende soorten klanten.

Slijpen met een grote nauwkeurigheid
Het oppervlak van sferische lenzen die zijn gemaakt van optisch glas wordt geslepen tot asferische vormen met behulp van slijpstenen die ronddraaien op hoge snelheden.
Nadat de slijpsteen het glas tot een asferische bolling heeft geslepen, wordt het oppervlak gepolijst.

Dankzij het vakmanschap van onze experts is Nikon erin geslaagd een automatisch systeem te ontwikkelen voor asferisch slijpen op hoge snelheid met een nauwkeurigheid tot op de nanometer. Tijdens dit proces kan het originele model worden omgevormd tot speciale asferische oppervlakken, zoals excentrische paraboolvorminge bollingen. Vervolgens wordt dit model via een gietvorm overgebracht op optische hars. Nikon is met name goed in deze replicatechniek en past deze toe bij de fabricage van onderdelen voor glasvezelcommunicatie.
De zeer nauwkeurige slijptechnologie van Nikon is onovertroffen voor allerlei toepassingen die vragen om een zeer hoge nauwkeurigheid en wordt gebruikt om asferische lenzen voor chip-fabriekage te maken.

PGM (Precision Glass Mold) voor asferische lenzen
Bij Precision Glass Moulding wordt optisch glas zachter gemaakt door middel van verhitting, waarna het glas wordt gevormd in een asferische matrijs, gemaakt van speciaal hittebestendig materiaal.

1238b

Nikon heeft een speciale techniek ontwikkeld die geschikt is voor asferische lenzen met een gemiddelde tot grote diameter die voorheen moeilijk te vormen waren.
Deze technologie wordt veel gebruikt bij de fabricage van asferische lenzen voor analoge en digitale camera's.

PAG (Plastics on Aspherical Glass) voor hybride lenzen
De term Plastics on Aspherical Glass, of PAG, verwijst gewoonlijk naar de methode die wordt gebruikt voor de fabricage van hybride asferische lenzen, bestaande uit een combinatie van glas en plastic.

1238c

Hars dat uithardt bij UV-licht wordt geïnjecteerd tussen de sferische glazen lens en de asferische metalen vorm, en vervolgens bestraald met UV-licht om zo een hybride lens te vormen.
Nikon heeft zijn eigen plastics en modelleertechnologie voor PAG ontwikkeld, en produceert nu grote hoeveelheden goedkope lenzen met een hoge precisie, een grote diameter en grote asferische lensoppervlakken.

Nikon heeft een speciale technologie ontwikkeld voor elke belangrijke factor -- met inbegrip van materiaal, fabricage en meting -- om zo deze drie productiemethoden voor asferische lenzen mogelijk te maken. Door de beste methode voor elke afzonderlijke toepassing te kiezen, kan Nikon snel tegemoetkomen aan de vraag naar allerlei producten, variërend van ultraprecieze aangepaste ontwerpen tot redelijk geprijsde lenzen in grote oplagen.

 

 

Bron: Nikon Nederland