Wie is online

We hebben 202 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Perspectief - De juiste lenzen kiezen

Perspectief is een onderwerp dat fotografen vaak in verwarring brengt en moeilijk met woorden kan worden omschreven. Perspectief kan het beste worden begrepen door eenvoudig door de zoeker van een Nikon SLR-camera te kijken. Als u een groothoeklens kiest, zullen u de grote beeldhoek en de onderlinge afstand tussen het onderwerp en de achtergrond opvallen. Als u zich dichter bij het onderwerp begeeft, ziet u dat het hoofdonderwerp de compositie zal overheersen, maar dat lijnen nu in de verte lijken samen te komen.

perspectief

Een ander soort effect wordt duidelijk als u door een telelens kijkt. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe dichter het onderwerp en de achtergrond bij elkaar lijken te staan doordat het beeld als het ware wordt samengedrukt. Dit effect lijkt ook te veranderen indien u verschillende diafragmawaarden gebruikt. Als u goed begrijpt hoe perspectief werkt, kunt u de juiste lens met de juiste brandpuntsafstand kiezen om het gewenste effect te bereiken.

De bovenstaande foto's zijn gemaakt op verschillende afstanden, waarbij het onderwerp op elke foto echter ongeveer even groot is.

 

Bron: Nikon Nederland