Wie is online

We hebben 276 gasten en geen leden online

Showcase

SDHC

Secure Digital High Capacity is een versie van de hierboven beschreven SD-kaart met een hogere ca

Scherpte diepte

Scherptediepte (Engels: Depth of Field) is het gebied in de voorwerpsruimte dat voldoende scherp

Profiel

Een bestand dat de kleureigenschappen bepaalt van een invoerapparaat, zoals een scanner of digita

Optische Image Stabilizer

Een systeem dat de bewegingen van de camera en het objectief compenseert door gebruik te maken va

Hoog Soeren

Hoog Soeren is een dorp in de gemeente Apeldoorn, in de Nederlandse provincie Gelderland. In het do

Spotmeting

Een methode voor het meten van de belichting waarbij de camera het licht binnen een scène

Verschil tussen het FX-formaat en het DX-formaat

Wat is het verschil tussen het FX-formaat en het DX-formaat? De fysieke grootte van het beeldgebied

14-bits of 12-bits opslag

Wat zijn de voordelen van 14-bits opslag ten opzichte van 12-bits opslag? Bij bepaalde digitale sp

De Fuut

De fuut of kuiffuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Pod

Verzadiging

Verzadiging is de densiteit van een kleur die is vastgelegd op de foto. Hoe hoger de verzadiging

Groen vierkantje

Een pictogram dat bij Canon EOS camera’s wordt gebruikt om het programma Volautomatisch aan

DPI

DPI/dpi Dots (punten) per inch. Een maateenheid voor resolutie. Hoe meer dots per inch, hoe ho

André Kuipers ruimtemissie

Volg André Kuipers hier op Flickr tijdens zijn ruimtemissie.    

Tintcurve

Een aanpassing die plaatsvindt bij de nabewerking van een foto. Dit kan in de camera zelf of met

Kleurbeheersysteem

Een methode om te zorgen voor consistentie in kleurreproductie tussen apparaten, zoals scanners,

Contrast

Contrast is het bereik aan kleurtinten dat zichtbaar is op een foto. Als het contrast laag is, za

Afstandsbediening

{aliases Bediening op afstand} Een afstandsbediening die is voorzien van een kabel met schake

Welsh Springer Spaniel in actie

De Welsh Springer Spaniel is van nature een jachthond. Maar hij voldoet ook prima als gezinshond. De

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Fotograferen bij temperaturen onder nul

Digitale camera's zijn ontworpen voor gebruik bij specifieke gebruikstemperaturen. Raadpleeg de gebruikshandleiding van de camera voor de gebruikstemperaturen voor uw camera. In de meeste gevallen liggen deze temperaturen tussen 0 en +40 graden Celsius. Nikon kan geen volledige functionaliteit van een camera garanderen als deze buiten het opgegeven temperatuurbereik wordt gebruikt. De volgende tips kunnen echter van pas komen als u werkt bij temperaturen onder nul.

 

 

Batterijverbruik
Een van de belangrijkste problemen als u fotografeert bij temperaturen onder nul is dat de gebruiksduur van de batterij aanzienlijk afneemt. Als de temperatuur daalt, zijn de koude omstandigheden van invloed op de elektrochemische processen in de batterij. De chemische reactie in de batterij die zorgt voor de stroomproductie, vertraagt en dat leidt ertoe dat de batterij veel sneller leegraakt dan wanneer het warm is. Als u bij temperaturen onder nul een of twee batterijen in een binnenzak van uw jas bewaart, zodat de batterijen door uw lichaamswarmte worden verwarmd, en deze regelmatig verwisselt met de batterij in de camera, houdt u de temperatuur van de batterij in de camera in een bruikbare staat.

Condensatie
Als u koude camera's en objectieven naar een warme omgeving overbrengt, dient u rekening te houden met de nadelige effecten van condensatie. Condensatie treedt op bij een snelle temperatuurwisseling, waarbij zich water kan vormen op oppervlakken die veel kouder/warmer zijn dan de omringende lucht. De nadelige effecten van condensatie kunnen ertoe leiden dat water in de lucht neerslaat op de interne onderdelen van de camera en kunnen van invloed zijn op de prestaties, met name van optische componenten en gevoelige micro-elektronica. Wij raden twee methoden aan waarmee u dit kunt voorkomen. Laat de camera en objectieven geleidelijk acclimatiseren tot de hogere temperatuur door te camera in een tas of zak op te bergen, zodat de camera gemakkelijker kan drogen.

  • Als u gedurende langere tijd buiten in de kou bent geweest, zal de cameratas ook koud zijn. Doe de camera-apparatuur in de tas voordat u naar binnen gaat. De koude buitenlucht is droog en de tas koelt geleidelijk af, zodat eventueel vocht wordt afgevoerd. Zet de tas een tijdje neer en laat de apparatuur langzaam opwarmen.
  • Als u de camera toch direct naar de warme binnenlucht moet overbrengen, verwijdert u de objectiefdop en kijkt u wat er gebeurt met het objectief en het zoekeroculair. Er vormt zich condens op het glas en er zal waarschijnlijk ook condensatie plaatsvinden in de camera. Verwijder het objectief van de camerabody en laat dit rusten zonder de objectiefdop. Laat de camera rusten zonder bodydop en verwijder de geheugenkaart en de batterij, waarna u het klepje over de geheugenkaart en de batterij open laat staan. Als u de camera op deze manier laat acclimatiseren totdat deze de kamertemperatuur heeft bereikt, neemt het risico van condensatie aanzienlijk af. Laat de camera niet op deze manier open liggen in een stoffige omgeving, maar kies een plek waar de kans zeer klein is dat er stof in de camerabody terechtkomt.

Digitale spiegelreflexcamera's zijn ontworpen voor handschoenen
Warme kleding en handschoenen zijn essentieel in extreme weersomstandigheden en veel van onze digitale spiegelreflexcamera's zijn ontworpen met het oog op het gebruik van handschoenen. Dit betekent dat de ontspanknop en andere camerafuncties zo zijn ontworpen dat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt wanneer u handschoenen draagt. Een andere optie wanneer u langere tijd buiten fotografeert, is dunne handschoenen te dragen onder handschoenen zonder vingers. Zo hebt u volledige controle over de cameraopties en -menu's, terwijl u ook de flexibiliteit hebt om te bewegen en het beeld op het juiste moment te maken, onafhankelijk van de temperaturen waarbij u fotografeert.

Houd de camera met twee handen vast
Wanneer het koud is, kan het moeilijker zijn om de camera stevig en stabiel vast te houden. Door de camera met twee handen vast te houden of ergens tegenaan te leunen, vergroot u de stabiliteit tijdens de opname en kunt u de kwaliteit van de beelden verbeteren. Het wordt aanbevolen de camerariem om te houden terwijl u rondloopt in koude omstandigheden, aangezien de kans groter is dat u een misstap maakt en uitglijdt. Als de camera aan een riem hangt, voorkomt u schade die reparaties vereist.

Regenhoezen voor camera's
IJs en sneeuw vergroten de kans dat de camera en het objectief nat worden. In sommige omstandigheden wordt het gebruik van regenhoezen aanbevolen. Deze zijn verkrijgbaar bij andere leveranciers. De bajonetvatting van veel Nikkor-objectieven heeft een rubberen afdichting, maar deze beschermt uw apparatuur niet tegen binnendringend water bij zware regen. De rubberen afdichting is een kleine rubberen ring op de rand van de bajonetvatting van het objectief.

Keuze van de uitrusting
Het gewicht van uw fotografie-uitrusting vormt een belangrijke overweging bij temperaturen onder nul. Beperk uw uitrusting tot het hoogstnoodzakelijke dat u nodig hebt voor de huidige opnamesessie. Als u meer gewicht draagt dan nodig is, leidt dit tot vermoeidheid, minder energie en concentratieverlies, wat nadelig van invloed is op het maken van goede opnamen. Verwissel objectieven zo min mogelijk om zo te kans te verkleinen dat er vocht van ijs of sneeuw in de camera of het objectief terechtkomt.

 

Bron: Nikon Nederland