Wie is online

We hebben 188 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Natuur Fotografie

Pimpel mees

De pimpelmees (Cyanistes caeruleus, vroeger Parus caeruleus) is een mees die in vrijwel heel Europa voorkomt en regelmatig te zien is. Pimpelmezen zijn veel te zien in bossen, tuinen en struwelen. Pimpelmezen zijn slimme, behendige vogels die graag afkomen op in de tuin opgehangen voedsel. De populatie pimpelmezen in Nederland is nog altijd stijgende.

Kenmerken

Volwassen pimpelmezen zijn circa 12 centimeter groot met een spanwijdte van 17-20 centimeter en een gewicht van ongeveer 12-15 gram, dit is kleiner dan de koolmees. De pimpelmees heeft een vrij onmiskenbaar verenpak met zijn kobaltblauwe kruin, staart en vleugels die prachtig afsteken tegen het geel van zijn onderkant. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is vrijwel niet waar te nemen. Juveniel is op de kop groenig in plaats van blauw en op de wang gelig. De roep van de pimpelmees klinkt als tsi tsi tsit, de zang is een hoog si si sirrr en lijkt iets feller dan die van de koolmees.

Hoog Soeren

Hoog Soeren is een dorp in de gemeente Apeldoorn, in de Nederlandse provincie Gelderland.

In het dorp wonen samen met het omringende bosgebied 245 mensen (1 januari 2008). Er wonen relatief veel 65-plussers en mensen met een hoog inkomen.

Het dorp is omsloten door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en geniet van de gemeente Apeldoorn de status van beschermd dorpsgezicht.

De Fuut

De fuut of kuiffuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Podicipedidae.

Fuut

Klik hier voor een foto presentatie van een dagje met een fluisterboot.

Kenmerken

Zoals alle leden van deze familie is de fuut een typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De poten hebben geen zwemvliezen.

De Roodborst

Nu de zomer weer voorbij is, wordt het tijd voor winter kiekjes.

Roodborst

Het roodborstje (Erithacus rubecula) is 's winters een bekende verschijning in vele tuinen van een groot deel van Europa. De exemplaren die men 's winters in de tuin ziet zijn veelal afkomstig uit noordelijker gelegen gebieden. Deze komen in de herfst naar onze streken afgezakt, maar aangezien de bos territoria dan reeds bezet zijn door onze inheemse exemplaren moeten ze hun toevlucht in tuinen zoeken.

Het Edelhert

Het edelhert (Cervus Elaphus), in jagersjargon roodwild, is een hertensoort dat voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse ondersoorten, die in de Verenigde Staten Wapiti en in Canada Elk (niet te verwarren met het Britse Elk dat een eland is) worden genoemd, worden soms als een aparte soort, Cervus Canadensis, beschouwd. Ook Europa en Azië kent enkele ondersoorten. Het edelhert is op de eland na het grootste hert.

Edelhert

Het edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe en de Oostvaardersplassen.

Klik hier voor een galerie over de door mij gefotografeerde Edelherten in de Oostvaardesplassen.