Wie is online

We hebben 376 gasten en geen leden online

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Hoge lichten

Waarom knipperen bepaalde delen van een foto als deze op de monitor van de camera wordt weergegeven?

De weergavestand van diverse digitale camera's van Nikon biedt een waarschuwingsfunctie voor hoge lichten die de gebruiker waarschuwt als de lichte delen van een foto zo helder zijn dat ze overbelicht zijn en dus geen details bevatten. Als deze optie is geselecteerd, knipperen zuiver witte delen, zoals wordt geïllustreerd in de bijgaande foto. Deze functie is handig als u witte voorwerpen fotografeert, waarvan de details in de hoge lichten behouden moeten blijven, zoals een bruidsjurk.

hoge-lichten

Als u details in de hoge lichten wilt behouden, wijzigt u de belichting, zodat het onderwerp iets wordt onderbelicht. U kunt de foto achteraf bewerken om zo de juiste helderheid in de donkere gebieden en de middentonen van de foto te herstellen. U kunt hiervoor de functie 'Levels' (Niveaus) van Photoshop of Nikon Capture, of de functie D-Lighting in PictureProject, Nikon Capture 4.x of Capture NX gebruiken, waarbij de details in de hoge lichten behouden blijven.

U kunt de foto bekijken zonder de knipperende weergave van de hoge lichten door snel door de foto-informatie te lopen. Duw hiervoor de multi-selector net zo lang naar links/rechts (D1-serie, D100, D2-serie en D70/D70s) of omhoog/omlaag (D200, D40, D50 en D80) totdat de foto wordt weergegeven zonder knipperende hoge lichten.

U kunt de weergave van de hoge lichten op de D1H, D1X, D100, D2-serie en D200 in- of uitschakelen. Hiervoor gebruikt u de optie 'Weergavestand' in het weergavemenu van de camera. Raadpleeg de gebruikshandleiding van de camera voor meer informatie. Op alle andere Nikon-camera's worden hoge lichten altijd weergegeven en kunnen ze niet worden uitgeschakeld. Als u de weergave van hoge lichten wilt uitschakelen, gebruikt u de multi-selector zoals hierboven wordt uitgelegd.

 

 

Bron: Nikon Nederland