Over deze site

De website CameraHobby is gemaakt met de Open Source software van Joomla. En de template generator van Artisteer.

Joomla biedt de gebruiker de mogelijkheid om relatief snel en eenvoudig een professionele website te maken. Naast de Joomla software zijn zeer veel aanvullingen, extensies genoemd, beschikbaar. B.v. voor het maken van een Forum, een Fotoalbum, een WebShop, site back-up enz. Veel van deze extensies zijn gratis. Kijk voor een overzicht van de mogelijkheden op de Joomla! Extentions Directory.

Is het maken van een eigen website met Joomla! moeilijk? Nee, via diverse hosting providers kun je op eenvoudige wijze een website met Joomla! maken. Shared hosting noemt men dat. De hosting provider zet in dit geval de website voor jou klaar en je kunt direct beginnen met het aanpassen van de site naar jouw wensen en het toevoegen van content en extensies.

Wil je meer, b.v. het hosten van meerdere sites, dan is enige kennis van websites en het beheer daarvan wel gewenst. Zo zal je databases, gebruikers en e-mail accounts willen aanmaken. De hosting provider zal je daar tools voor beschikbaar stellen zoals b.v.; DirectAdmin of Plesk Panel van Parallels. Let wel op dat de hosting provider Joomla! hosting ondersteunt. Dit is niet vanzelfsprekend. Informeren vooraf voorkomt teleurstellingen achteraf.

Shared hosting heeft wel beperkingen. B.v. beperkingen te aanzien van de bandbreedte, schijfruimte of te installeren applicaties waar je beheerder of root-rechten voor nodig hebt. Wil je meer, dan is een Virtual Private Server - (VPS) hosting - een oplossing. VPS hosting wordt managed en unmanaged aangeboden. Voor unmanaged VPS hosting is ruime kennis nodig van server en besturingssysteem. Klik hier voor meer informatie.

Op Internet is veel informatie en ondersteuning beschikbaar voor het hosten van een eigen website. Of het nu gaat om een enkelvoudige site of het hosten van meerdere sites, Googlen helpt je al snel op weg. Zie voor een overzicht van verschillende sites en fora de weblinks op deze site.

Succes met het maken van jouw eigen website.

CameraHobby

 



Wat is Joomla?

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem (CMS). Een CMS is een systeem waarmee de inhoud (content) van een website kan worden beheerd en geautomatiseerd. Om tot een complete website te komen maakt Joomla! gebruik van de volgende onafhankelijke onderdelen:

  1. Joomla LogoContent is de inhoud van uw website. Hierbij kunt u denken aan de teksten,  afbeeldingen en downloadbare bestanden;
  2. Lay-out is het uiterlijk van de website. Denk hierbij aan het design van de website, de kleuren, de achtergrond en de gebruikte lettertypes;
  3. Structuur bepaald hoe uw website in elkaar steekt. Hiermee wordt bedoeld hoe Componenten, Modules en Content getoond en bereikt kunnen worden.

Componenten en Modules zijn extra onderdelen die aan de basis Joomla!-installatie kunnen worden toegevoegd zoals een Forum (component) of een Analoge klok (module). Technische internetkennis is bij het gebruik van een CMS niet noodzakelijk, dmv een editor is het toevoegen van content zo simpel als een brief tikken in een tekstverwerker.

Wat betekent Open Source? 

Open Source is, zoals de naam al zegt, open voor gebruik door iedereen die dat wil. U betaalt dus helemaal niets voor het gebruik van deze software, ook geen licentiekosten. Wel kunt u derden betalen voor het leveren van Joomla! gerelateerde diensten of onderdelen. Open Source software is software met twee kenmerken:

  1. De broncode van de software is vrij beschikbaar.
  2. In het licentiemodel is het intellectueel eigendom en het (her)gebruik van de software en bijbehorende broncode dusdanig geregeld dat de licentienemer de broncode mag inzien,gebruiken, verbeteren, aanvullen en distribueren.

Joomla! is een Open Source CMS dat volgens de GNU General Public License wordt gedistribueerd. Een onofficiële Nederlandse vertaling van deze licentie kunt u in de documentatie terugvinden (Licentie documentatie).

Joomla! een Open Source Content Management Systeem (CMS)

Er staat een goed artikel op How to evaluate a Content Management System (geschreven door James Robertson) dat in groot detail beschrijft welke eigenschappen een goed content management systeem in zich moet hebben.
Het doel van het Joomla! project is om tegemoet te komen aan de eisen die weergegeven staan in bovenstaand artikel. Elke dag in de ontwikkeling van Joomla! komen we dichter en dichter bij ons einddoel, terwijl tegelijkertijd een solide basis gebouwd wordt welke uitgebreid kan worden door extenties van derden. In de handen van de ontwikkelaars maakt dit Joomla! tot een krachtig platform voor een breed scala aan Internet applicaties die veel verder gaan dan het simpel aanmaken van content.

Wat Joomla! niet is!

Joomla! is geen typische "portal" oplossing.
Hoewel Joomla! aangepast en uitgebreid kan worden voor een dergelijk website is dat niet het doel van het project. Joomla! is meer gericht op kleine of gemiddelde bedrijfswebsites, hobby of persoonlijke websites.
Het Joomla! Development Team richt zich met name op de ontwikkeling van een solide applicatie, in tegenstelling tot het ontwikkelen van zoveel mogelijk extras (zoals dat in veel andere CMS ontwikkelteams wél gedaan wordt). Dit zorgt ervoor dat Joomla! extreem licht en efficiënt is, wat het makkelijk maakt voor anderen om applicaties te maken om Joomla! uit te breiden met meer functionaliteit om aan deze behoeften te voldoen.

Eigenschappen

Joomla! is een zeer compleet content management systeem dat ingezet kan worden voor vanalles van simpele websites tot complexe bedrijfsapplicaties. Hieronder een gedetailleerde eigenschappen lijst.

  • bron code is volledig vrij.
  • een grote en gezonde gebruikers en ontwikkelaar communittie.
  • heeft een basis niveau voor content bewaking van geregistreerde gebruikers
  • online help.
  • pagina caching mechanisme voor performance verbetering op drukke sites.
  • prullenbak manager
  • advertensie management (banners, etc).
  • media (afebeeldingen, documenten) upload and management.
  • content zichtbaarheid planning.
  • content syndication (RSS).
  • zoek machine vriendelijke (SEF) URL's.
  • internationalisatie (interface vertalingen).
  • content macro taal (aka mambots).
  • uitgebreid en gescheiden beheer systeem.
  • uitgebreid package/addon/template toepassingen.
  • eenvoudige maar zeer goed template systeem (grotendeels geschreven in HTML, geen complexe syntax om te leren, enkel een paar PHP functies toevoegen).
  • Hiërarchische gebruikers toegangs groepen.
  • Basic visitor statistics.
  • Multiple WYSIWYG content editor support.
  • Simple polls.
  • Artikelwaardering

Veel meer vrije Joomla! extentsies zijn beschikbaar op developer.joomla.org. Enkele bekende extenties zijn:

  • LDAP authenticatie
  • Uitgebreide gebruikers profielen
  • Forums
  • Media gallerijen
  • Document/download beheer
  • Templates
  • Agenda/ calendar
  • Webshop
  • en vele, vele anderen...

 



Artisteer

Artisteer is een uniek webdesign software voor het ontwikkelen en aanpassen van templates, het gezicht van de website. Artisteer is al meer dan 5 jaar toonaangevend op dit gebied. Ondanks zijn unieke positie is de prijs van Artisteer zeer aangenaam en zeker de investering waard. U kunt Artisteer onbeperkt gebruiken en derhalve kunt u uw investering ook snel terugverdienen.

Met Artisteer Standaard kunt u o.a.

  • Joomla templates maken
  • Wordpress thema's ontwerpen
  • Drupal sjablonen maken,
  • Blogger templates ontwerpen
  • maar ook HTML-XML websites bouwen

 

Artisteer maakt het mogelijk om o.a. onbeperkt Joomla templates te maken maar ook bijv. thema's voor Drupal. In Artisteer ontwerpt u templates voor Joomla 1.5, Joomla 1.6, 1.7, 2.5 en 3.x Wordpress, Drupal, Blogger, CodeCharge 4.3/5.x of gewoon HTML/XML.

 


 

WebHosting

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten:

  • Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt. Soms voegt de hostingfirma reclameboodschappen toe aan elke pagina.
    Voorbeelden van deze hosting zijn; Blogger van Google of een eigen pagina op Facebook
  • Shared hosting: hierbij worden meerdere (honderden) websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor is het mogelijk dat de ene website de andere doet vertragen of zelfs crashen.
  • Virtual Private Server (VPS) hosting: hiermee kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Bij deze vorm van hosting deelt u de server met andere partijen, maar heeft u wel volledige controle over uw deel van de server. In het gebruik is er geen verschil tussen een VPS en een eigen (dedicated) server, behalve dat de totale capaciteit lager is. Om die reden is VPS een voordelig alternatief voor een eigen (dedicated) server.

    VPS Hosting wordt vooral gebruikt door partijen die de server volledig naar eigen inzicht willen installeren, maar niet de volledige capaciteit van een eigen server nodig hebben. VPS wordt aangeboden op het Windows- en het Linux-platform.

    Elke klant heeft dan beheerder of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen. De klant kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht, dan hebben de andere klanten daar geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld door de klanten.
  • Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel heeft deze zich te houden aan datalimiet en hardeschijfruimte.
  • Managed hosting: de klant krijgt een eigen server (of een gedeelte hiervan) maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen.